Pemeliharaan monumen dengan wang loteri: Loteri kebangsaan Perancis menderma untuk pemulihan di Paris
toto

Pemeliharaan monumen dengan wang loteri: Loteri kebangsaan Perancis menderma untuk pemulihan di Paris

Pengendali loteri kebangsaan Perancis, Française des Jeux (FDJ), telah menderma EUR 1.26 juta untuk pemeliharaan monumen. Menurut penyedia loteri itu, sumbangan itu dibuat sempena Hari Warisan Eropah tahun ini, yang akan data pengeluaran macau berlangsung di Perancis dari 17 hingga 18 September.

Wang loteri untuk pemulihan bangunan bersejarah di Paris
Dana itu adalah untuk memanfaatkan projek pemulihan di Rue de Trévise di Paris. Untuk tujuan ini, Française des Jeux bekerjasama dengan yayasan pemeliharaan monumen Perancis Fondation du Patrimoine.

Hanya pada penghujung Ogos barulah Française des Jeux mengumumkan [halaman dalam bahasa Perancis] bahawa ia telah melancarkan kempen kelimanya untuk melindungi warisan Perancis. Kempen yang dipanggil “Mission Patrimoine”, bertujuan untuk menjana dana untuk perlindungan dan pemulihan tapak warisan budaya melalui hasil loteri. Kad calar khas dan cabutan loteri ditawarkan untuk tujuan ini.

Bahagian hasil yang sebaliknya akan mengalir ke perbendaharaan negeri dalam Totobet SGP bentuk cukai perjudian harus mengalir terus ke Fondation du Patrimoine sebagai sebahagian daripada kempen. Sebanyak 118 projek warisan di seluruh Perancis dijangka mendapat manfaat daripada ini.

Objek yang akan dipulihkan ialah ibu pejabat YMCA (Young Men’s Christian Association) Paris. Dirasmikan pada tahun 1893, kompleks ini termasuk asrama untuk pelajar muda atau pekerja yang berpindah ke Paris dan menempatkan gelanggang bola keranjang tertua di dunia.

Ketua Pengarah kumpulan FDJ, Stéphane Pallez berkata, pengendali perjudian itu berbangga menyumbang kepada pengubahsuaian tapak YMCA. Pallez selanjutnya:

“Kumpulan FDJ […] banyak terlibat dalam pemulihan warisan budaya Perancis yang terancam. Projek YMCA membolehkan kami menyatukan komitmen Keluaran Sydney masyarakat kami yang berbeza dalam bidang warisan, sukan dan belia.”

Menurut Pengarah Besar Fondation du patrimoine Célia Vérot, YMCA Paris ialah contoh bagaimana kepentingan warisan boleh melampaui kepentingan budaya atau seni bina. Ia juga boleh memainkan peranan sosial yang berguna.

Véronique Leenhardt, Naib Presiden YMCA Paris, turut menekankan aspek ini. Asrama persatuan mengalu-alukan 50 orang muda setiap tahun. Lebih 1,500 orang akan menyertai aktiviti di premis YMCA setiap minggu.

Di samping itu, dengan programnya bermula pada 2024, YMCA sedang memperkukuh usahanya untuk menjadikan pengunjung muda dan tua ke tempat ini warga dunia yang terbuka, komited dan bertanggungjawab.